Η βοχαΐτικη ντομάτα έξω απ’ το εμπόριο, η δημόσια Υγεία στο περιθώριο


Του Κωνσταντίνου Σουλαντίκα

“Τοξική” παραμένει η… περιρρέουσα ατμόσφαιρα σε όλη τη Βόχα, μετά την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 14 του περασμένου Γενάρη στο ΚΔΑΥ Μπολατίου. Το 40ήμερο… μνημόσυνο θα είχε μάλλον ήδη τελεστεί -αν μιλήσουμε με θρησκευτικούς όρους-, αλλά το πόρισμα για τις επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον παραμένει ακόμα ένα φάντασμα, που τρομάζει τους κατοίκους της περιοχής, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τα βοχαΐτικα φρούτα και λαχανικά να μένουν στα αζήτητα.

Το τοξικό νέφος συνεχίζει, λοιπόν, να “αιωρείται” πάνω από τα κεφάλια μας, αλλά και μέσα στα κεφάλια των αρμοδίων της Πολιτείας, που φαίνεται πως έχουν μείνει ακίνητοι σε θολό τοπίο, αφήνοντας τον πολίτη, τον καταναλωτή, τον παραγωγό και τον έμπορο, στο σκοτάδι, σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής. Μάλλον το πρόβλημα είναι περισσότερο… ταξικό, παρά τοξικό. Και τι ειρωνεία: μόλις προχθές κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία.

Για να μην μας αποδοθεί η “κατηγορία” της κινδυνολογίας, από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι η πιθανότητα να έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα στο υπέδαφος και γενικότερα στο Περιβάλλον, ώστε να τίθεται και θέμα κινδύνου για την υγείας μας, είναι απειροελάχιστη. Όσο, όμως, κανείς από όσους μας έχουν δώσει αυτήν την εκτίμηση, δεν βάζει το “χέρι του στη φωτιά” κι όσο καθυστερεί το πόρισμα, τόσο θα κορυφώνεται και η αγωνία των… απλών ανθρώπων.

«Δεν δίνουμε κανένα πόρισμα ή στοιχείο, παρά μόνο στον φορέα που διέταξε τη διενέργεια αναλύσεων, δηλαδή την Περιφέρεια Πελοποννήσου», είναι η μόνιμη απάντηση που παίρνουμε από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος”, που έχει αναλάβει την υπόθεση. Η πολιτική του κέντρου, στην… κρίση του λαού (δήμου) – για να προβούμε και σε μια ελεύθερη ετυμολογική προσέγγιση του ονόματός του, δανεισμένου, βεβαίως, από τον αρχαίο Έλληνα προσωκρατικό φιλόσοφο.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια, βρίσκεται εν αναμονή του πορίσματος, χωρίς να έχει την ευθύνη γι’ αυτό, αλλά από την άλλη, το παιχνίδι της κολοκυθιάς (μετά από τις συχνότατες “ενοχλήσεις μας”, εδώ και τρεις βδομάδες περίπου), δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια ανίχνευσης διάθεσης σοβαρής ενασχόλησης της με το θέμα.

Είναι δεδομένο ότι το πόρισμα αργεί χαρακτηριστικά να ανακοινωθεί. Ο λόγος πιθανότατα δεν έχει να κάνει με κάποιο σενάριο συνωμοσίας, αλλά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο χρειάζεται περίπου έναν μήνα για να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία, όπως μας ενημέρωσαν από ανάλογα εργαστήρια. Τα ίδια, αν είχαν αναλάβει, θα χρειαζόντουσαν λιγότερο από 10 μέρες, μας λένε.

Επί της ουσίας, μπορεί να είναι μικρή η πιθανότητα να υπάρχουν επιπτώσεις

για την υγεία μας από την κατανάλωση ντόπιων οπωροκηπευτικών, ωστόσο αν κάτι τέτοιο τελικά ισχύει, η όποια κωλυσιεργία είναι εγκληματική. Όπως και να έχει, δημιουργεί ήδη πρόβλημα στους παραγωγούς και τους εμπόρους των εν λόγω προϊόντων, που έχουν στιγματιστεί και μένουν έξω από το καλάθι των καταναλωτών. «Τα φρούτα και λαχανικά που έχουν βοχαΐτικη ετικέτα μένουν στο ράφι, καθώς οι πελάτες φοβούνται να τα αγοράσουν», μας είπε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης μανάβικου της περιοχής.Ευθύνες και πρόστιμα για μια “περιβαλλοντική βόμβα”

Όσον αφορά στην απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Αραβώση σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα (“Καθημερινή”, 15/1/2020), είχε εξαρχής διαταχθεί αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ είχε κινητοποιηθεί και η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς (μέσω της οποίας καθορίζονται τα μέτρα, τα οποία πληρώνει ο υπεύθυνος για τη ρύπανση). Αλλά αυτό είναι… άλλου παπά ευαγγέλιο (για να ξαναμιλήσουμε με θρησκευτικούς όρους).

Όπως και το γεγονός ότι, ούτως ή άλλως, η λειτουργία του εν λόγω Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) αποτελούσε περιβαλλοντική “βόμβα”, όπως προέκυπτε από την αυτοψία που είχε διενεργήσει τον περασμένο Οκτώβριο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, η οποία διαπίστωσε πλήθος παρανομιών. Μάλιστα, και στο παρελθόν (2016) είχε επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία για παραβάσεις της νομοθεσίας.

© Artifact Graphic Design

shelter-radio.gr

   Επικοινωνία: 

vrachati@yahoo.com