ΘΕΑΤΡΟ “ΓΙΑΝΤΖΕΛA”: Μια ανενεργή εστία πολιτισμού ψάχνει την ευκαιρία της αναγέννησής της


Του Αργ. Λιόντου

Η τελευταία ταινία σταμάτησε, το κοινό σηκώθηκε από τα καθίσματα, βγήκε έξω, οι πόρτες κλειδώθηκαν. Πέρασαν κοντά 30 χρόνια. Το μέρος πάγωσε στον χρόνο. Η εξερεύνηση στο εσωτερικό του κινηματοθέατρου “Γιάντζελα” στο Βραχάτι είναι πραγματικά μαγευτική, όπως η είσοδος σε ένα ξεχασμένο αρχαίο οχυρό.


Το εσωτερικό του κινηματοθέατρου, που έκλεισε πριν από τρεις δεκαετίες, δεν έχει υποστεί ζημιές από βανδαλισμούς, παρά μόνο φθορές από τον χρόνο. Φαίνεται σαν κάποιος να κλείδωσε την πόρτα και να άφησε τα πάντα όπως ήταν στην τελευταία προβολή του.

Τα περισσότερα από τα καθίσματα σκανδιναβικής τεχνοτροπίας, με ξύλινη πλάτη και μπλε ρουά δερμάτινη επένδυση, η σκηνή, οι χρυσές βελούδινες κουρτίνες, η κουίντα που κρύβει τα σκαλίσματα στον τοίχο από το πέρασμα των θιάσων, τα περίτεχνα θεωρεία, ακόμα και η καρέκλα του τεχνικού είναι στη θέση τους, περιμένοντας ένα ακόμη χειροκρότημα.

Ο αείμνηστος ιδιοκτήτης Ιωάννης Βασιλείου οραματίστηκε στο κέντρο του Βραχατίου έναν χώρο που δε θα ζήλευε τίποτα από τους αντίστοιχους “αθηναϊκούς”. Το αντίθετο. Στο εγκαταλελειμμένο κινηματοθέατρο μετρήσαμε 300 καθίσματα χωρίς τα θεωρεία. Αριθμός αρκετά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα σύγχρονα σινεμά μετά βίας γεμίζουν αίθουσες των 100-150 καθήμενων.


Τρεις δεκαετίες δόξας και η… παρακμή


Αυτός ο εντυπωσιακός τόπος εγκατάλειψης άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και έγινε ένα σημείο συνάντησης, όπου οι οικογένειες συγκεντρώνονταν για να παρακολουθήσουν ταινίες και θεατρικές παραστάσεις αποφορτίζοντας την καθημερινότητά τους. Από εδώ πέρασαν όλοι οι μεγάλοι αθηναϊκοί θίασοι και οι 450 θέσεις του έμοιαζαν επί τρεις δεκαετίες πολύ λίγες, με τον Χατζηχρήστο, τον Ρίζο, τον Ηλιόπουλο, τη Βασιλειάδου, τον Λογοθετίδη και άλλους μεγάλους στα ένδοξα σανίδια του.

Αλλά η σαρωτική δεκαετία του '80 έφερε το βίντεο σε κάθε σχεδόν σπίτι, οι γειτονιές γέμισαν επιχειρήσεις ενοικίασης βιντεοκασετών και πολλά επαρχιακά σινεμά και θέατρα οδηγήθηκαν στο λουκέτο.

Το ταπεινό τοπικό σινεμά δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί την τεχνολογία. Οι ιδιοκτήτες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την επιχείρηση να επιβιώσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.


Επιστροφή στο μέλλον


Οι γειτονιές στην πραγματικότητα του σήμερα δεν έχουν σινεμά, αλλά ευτυχώς έχουν πολλούς ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους με πλούσια δράση. Συλλόγους με ανάγκες στην ολοένα εμπλουτιζόμενη “παλέτα” των δράσεών τους που δυστυχώς δεν έχουν λύσει όλοι το πρόβλημα της στέγασής τους. Στο Βραχάτι, έχει προκύψει προσφάτως θέμα με τη στέγαση του Πολιτιστικού Συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος”, καθώς στο σημείο που φιλοξενεί τις δράσεις του, στο ισόγειο της παλαιάς Κοινότητας Βραχατίου, θα στεγαστεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, όπως δήλωσε στο “vrachati.gr” ο Δήμαρχος Βέλου- Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος: «Τα ΚΕΠ στο Βραχάτι είναι έτοιμα να στεγαστούν στον χώρο που σήμερα στεγάζεται ο “Μέγας Αλέξανδρος”. Είναι μια απόφαση που έχουμε λάβει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί ο χώρος μετεγκατάστασης του συλλόγου».


Το θέλει κι ο δήμος


Και κάπου εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Υπάρχει ιδανικότερος χώρος Πολιτισμού για έναν τόπο από ένα κινηματοθέατρο χωρητικότητας 450 και πλέον θέσεων; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κληρονόμοι του ιστορικού “Γιάντζελα”, που εδώ και πολλά χρόνια έχουν αντισταθεί στις σειρήνες της μετατροπής του χώρου σε super market ή εμπορικού καταστήματος, θέλουν να παραμείνει το “Γιάντζελα” κινηματοθέατρο. Το τελευταίο προκύπτει ότι είναι και η βούληση της Δημοτικής Αρχής. Το αποκάλυψε στο “vrachati.gr”, ο ίδιος ο Δήμαρχος Βέλου- Βόχας:

«Υπάρχει κάθε καλή διάθεση να μισθώσουμε το “Γιάντζελα” και μάλιστα έχουμε στόχο να το κάνουμε με τρόπο που να τιμά τη μνήμη του Γιάννη Βασιλείου, με σεβασμό στην ιστορία του κινηματοθεάτρου. Έχουμε εδώ και χρόνια οραματιστεί τον χώρο αυτό ως ένα πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο όπου παράλληλα θα “στεγαστούν” πολλές δράσεις και σύλλογοι. Έχουν γίνει μάλιστα και κάποιες αρχικές συζητήσεις με τους ιδιοκτήτες και είναι κάτι που βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας. Θα μας λύσει και το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον πολιτιστικό σύλλογο “Μέγα Αλέξανδρο” και τη στέγασή του».


707 προβολές

© Artifact Graphic Design

shelter-radio.gr

   Επικοινωνία: 

vrachati@yahoo.com